Jesus Christ music

Muzyka, która wlewa światło w serce


PILLAR





Pillar – amerykański zespół grający muzykę chrześcijański hard rock. Pochodzi ze stanu Kansas, MUZYCY MIESZKAJĄ W MIEJSCOWOŚCI Tulsa, w stanie Oklahoma. Pierwsze utwory z albumu Metamorphosis zawierały elementy muzyki gospel, a także funky. Wraz z kolejnym albumem Above Pillar wszedł w klimaty rapcore. Pierwszą nagrodę na Dove Awards zespół otrzymał w 2001 roku za album "Above", w kategorii "Hard Music Album of the Year", zaś rok później utwór "Live For Him" jako najlepsze hardrockowe nagranie roku. Sukces zapewnił zespołowi album Fireproof wydany w 2002 roku, który miał się okazać najlepszym hardrockowym albumem owego roku w ramach Dove Awards. Utwór "Fireproof" natomiast także był nominowany w kategorii najlepszego hardrockowego nagrania roku, lecz nie odniósł zwycięstwa. Kiedy album ten rozszedł się w 300 tysiącach kopii, zespół rozpoczął pracę nad albumem Where do we go from here który był przełomowy dla stylu Pillar – oderwał ich od rapcoru, a utwory są zdecydowanie ostrzejsze i bardziej dynamiczne. Album ten zapewnił zespołowi jeszcze większą popularność, a dzięki klipowi do utworu "Bring Me Down", który emitowany był nie tylko przez chrześcijańskie stacje, znacznie wzrosły rzesze fanów grupy. Pod koniec 2006 wyszedł album The Reckoning, nominowany w ramach Dove Awards w kategorii "Najlepszy album rock lub gospel". Ostatecznie jednak musiał ustąpić piosenkarce gospelowej Ashley Cleveland za płytę Before the Daylight's Shot. Pillar uczestniczy regularnie na największych festiwalach muzyki chrześcijańskiej, m.in. Cornerstone, Soulfest, Creation i Christmas Rock Night. W 2006 roku zespół został uznany przez czytelników "CCM Magazine" za najlepszą grupę hardrockową. 26.02.2008 roku Pillar wydał For The Love of The Game. W ROKU 2009 Pillar wydał album The Confessions i zajął się jego promocją. OSTATNIA PŁYTA One Love Revolution UKAZAŁA SIĘ W 2015 ROKU. Teksty Pillar oparte są na motywach biblijnych w odniesieniu do współczesnego świata, zaś wszyscy członkowie zespołu są chrześcijanami.

CZŁONKOWIE ZESPOŁU 


Rob Beckley - lead vocals, rhythm guitar 
Noah Henson - lead guitar, vocals 
Michael "Kalel" Wittig - bass 
Lester Estelle II - drums, vocals 


BYLI CZŁONKOWIE 



Taylor Carroll - drums (2009–2011)
Brad Noone - drums (1998–2002)
Travis Jenkins - guitar (1999–2001; 2012 (studio))
Dustin Adams - guitar (1998–1999)
Rich Gilliand - bass, vocals (2008–2011)


Dyskografia:



1999 Metamorphosis [independent album]
2000 Original Superman [independent album]
2000 Above
2002 Fireproof
2004 Where Do We Go From Here
2006 The Reckoning
2008 For the Love of the Game
2009 Confessions
2015 One Love Revolution

 



Video